Daniëlle vertelt over haar werk als (echt)scheidingsexpert

Daniëlle is (echt)scheidingsexpert bij Kind in Scheiding Zeeland: ‘Ouders nemen je vanaf het begin af aan mee om een vechtscheiding te voorkomen’

Als (echt)scheidingsexpert bij Kind in Scheiding is Daniëlle een manusje-van-alles. In het team neemt ze veel taken op zich: van het beantwoorden van vragen van ouders tot het bijwonen van een netwerkberaad. Van het voorbereiden en geven van trainingen en webinars tot het monitoren van het UHA traject van de rechtbank. Maar haar core-business bestaat uit scheidingen.

Verbinding maken
Kind in Scheiding Zeeland is de verbindende factor tussen onder andere ouders, professionals, opa’s en oma’s, en de gemeente. “Wij krijgen veel vragen binnen tijdens het spreekuur of via e-mail. Veel mensen vragen ons om mee te denken wanneer ze gaan scheiden. Maar soms heb je ook te maken met een vechtscheiding waarbij een ouder het kind al twaalf jaar niet meer gezien heeft.”

Ook professionals, jeugdconsulenten van de gemeente en medewerkers van de rechtbank hebben een ingang bij Kind in Scheiding Zeeland. “We werken samen met de gemeente wanneer jeugdzorg nodig is, of we krijgen mensen doorgestuurd die bij de gemeente komen met vragen over de scheiding. Daarnaast werken we nauw samen met hulpverleners die betrokken zijn bij gezinnen, zoals @Intensief Pedagogische Thuishulp, gecertificeerde instellingen en professionals die in de gezinnen werken. Als we merken dat vragen vaak terugkomen, kijken we of we daar een training over kunnen maken.”

Geen hulpverlening
Als (echt)scheidingsexpert ben je geen hulpverlener. Dat is een voordeel, vindt Daniëlle: “Je kunt net wat meer zeggen, omdat je geen hulpverlener bent. Ik voel de vrijheid om ook een beetje streng te zijn, maar wel op een liefdevolle manier. Ik kan sturend zijn en dat is een rol die ik fijn vind. Ik ben bijvoorbeeld eens gevraagd een familieberaad bij te wonen. Tijdens het gesprek heb ik dingen gezien die ik later heb besproken met het gezin. In eerste instantie was de ouder daar niet blij mee, maar achteraf bleek het toch waardevol om het gezin verder te helpen.”

“Ons uitgangspunt is dat ieder kind contact heeft met beide ouders en andersom. Het kind staat centraal en niet de strijd tussen de ouders. Daar staan we voor en daar handelen we naar. In de gesprekken met de ouders geven wij vaak het zetje dat nodig is om verder te kunnen, zodat de kinderen weer op de voorgrond komen en niet in de strijd tussen de ouders. De gesprekken met ouders worden steeds meer preventief. Ze bellen steeds eerder en dan word je vanaf het begin af aan al meegenomen om een vechtscheiding te voorkomen. Daar geniet ik van.”

Teamwork en meters maken
Want saai is het niet, werken met echtscheidingen. “Er gaat zoveel schuil achter het verhaal van de ouders. Niemand gaat trouwen met de intentie om later te gaan scheiden. De kunst is om erachter te komen wat het zo lastig maakt voor deze ouder. Dat bespreken we met de ouders om hen zelf ook zicht te geven op hun pijn en emotie. Dit inzicht helpt vaak om ouders weer in hun kracht te zetten. En bovendien doe ik het niet alleen. Binnen het team overleggen we altijd met elkaar. Ook is er een gedragsdeskundige die intensief betrokken is bij ons team.”

“Als je op één ding focust, word je daar steeds beter in,” vertelt Daniëlle. “Wat ik mooi vind aan mijn werk is dat het alleen om scheidingen gaat. Scheidingen zijn je core-business, dus dat is het enige waar je op focust. Wat betreft de kennis geldt: meters maken. Hoe vaker je gesprekken voert met ouders in scheiding, hoe meer patronen je gaat herkennen. Op gegeven moment weet je dan precies wat je kunt zeggen om twee ouders weer met elkaar in gesprek te laten komen.”

Wil jij jezelf net als Daniëlle hard maken voor kinderen in scheiding? Het team Kind in Scheiding Zeeland bestaat momenteel uit drie jeugdprofessionals die allemaal als (echt)scheidingsexpert werken. Om het team compleet te maken is Kind in Scheiding Zeeland op zoek naar een collega jeugdprofessional. Schroom niet om te schrijven of contact op te nemen.