Hoe kan ik als professional ouders helpen bij het opnieuw vormgeven van het ouderschap?

We kennen het allemaal in ons werk; (kinderen van) gescheiden ouders. Waar het bij de ene ouders lukt om het goed te regelen, lijkt het bij andere ouders alleen maar te escaleren. Ouders die niet meer samen kunnen besluiten, die binnen ons perspectief niet meer in het belang van de kinderen denken en handelen. Ouders die kun kinderen niet meer zien.

Belangrijk is om zo snel als mogelijk te acteren op de scheiding van de client. Moet jij dan de mediator zijn, nee! Maar ga wel samen kijken wie hun kan helpen en wie het beste past. Geef psycho-educatie. Laat ruimte voor emotie, rouw en verlies. Maar wel belangrijk als professional, werk buiten de strijd. Dit betekent dat ouders na scheiding hun ouderschap moeten reorganiseren. Het niet doen is geen optie, want het oude gezinsleven is er niet meer. Als professional kun je helpen door ouders in verbinding te laten zijn met hun nieuwe rol. De focus ligt hierbij op de ouder-kind interactie en niet meer op interactie tussen ouders.

Daarbij zeggen we niet dat we vinden dat ouders nooit meer moeten communiceren, maar wel zinvol moeten communiceren. Wij zeggen ook; op het moment dat ouders gaan scheiden, zij geen invloed meer hebben op hoe de ander het ouderschap invult.

Denk samen met de ouders die je begeleid eens na over de sociale perspectieven: nog samen een verjaardag vieren, samen rond de tafel, je mag niks naars denken over je ex, die je zo veel heeft gekwetst. Ik moet beide rollen gaan vullen, het moet perfect, ik moet al die ballen omhoog houden. Probeer samen met de ouder de lat lager te leggen, zodat zij opzoek kunnen gaan naar het invullen van die nieuwe rol, die past bij hen, niet bij wat de buitenwereld verwacht. Makkelijker gezegd dan gedaan, snappen wij, daarom helpen we je graag bij vragen die je hebt, zodat jij het juiste kan doen voor de client.

Je vindt op onze KisZ-website: www.kisz.dev2.pageking.nl antwoorden op vragen die vaak worden gesteld. Je kunt uiteraard ook contact met ons opnemen. KisZ heeft wekelijks meerdere telefonische spreekuren. Kind in scheiding Zeeland is er voor iedereen die vragen heeft over scheiden met kinderen. Of je nu professional bent, ouders in een scheidingssituatie of een naaste bent van iemand die gaat scheiden. Ook kinderen kunnen bij ons terecht.

Heb je vragen over scheiden met kinderen, behoefte aan advies en ondersteuning of een luisterend oor, neem contact met ons op.