Kinderen

Voor alle kinderen met vragen over scheiden.

Heb jij gescheiden ouders of gaan jouw ouders scheiden? Misschien vind je dit moeilijk, maakt het je verdrietig, boos, bang of ben je juist opgelucht.

Weet dat alle gevoelens die jij ervaart er mogen zijn. Je kunt bij ons terecht als je het fijn vindt om je verhaal te vertellen of gewoon even met iemand te praten.

Ook als je vragen hebt of advies wil, neem contact met ons op.

Wij zijn er voor jou!

Als je ouders uit elkaar gaan of misschien al gescheiden zijn, kan dit moeilijk voor je zijn. Mogelijk is er al een tijdje ruzie tussen je ouders of praten ze juist niet met elkaar. Je kunt je hier behoorlijk rot door voelen; boos, verdrietig of misschien ook bang. Want wat gebeurt er allemaal als je ouders gaan scheiden? Bij wie ga je wonen? En zie je je andere ouder dan nog wel en hoe vaak?

Er zijn vast nog veel meer vragen die de scheiding van je ouders bij je oproept. Kun je deze vragen bij iemand stellen en heb je iemand om mee te praten? Het is fijn als je iemand hebt bij wie je je verhaal kwijt kunt. Mogelijk kun je er goed met je ouders over praten of heb je een vriend of vriendin of familielid bij wie jij je hart kunt luchten. Ook zijn er op school vaak speciale leerkrachten (je eigen meester of juf, een mentor of intern begeleider) bij wie je terecht kunt met je vragen en gevoel. Weet in ieder geval dat je (nare) gevoelens er allemaal mogen zijn en dat het goed is om deze met iemand te delen. 

Je kunt ook contact met ons opnemen. Wij luisteren naar je verhaal en soms is dat genoeg. Maar als er meer nodig is, kunnen samen met jou, en als het kan met je ouders, op zoek gaan naar een goede manier om er voor te zorgen dat jij je beter gaat voelen. Dit kan zijn door een gesprek met iemand van ons, maar het kan ook zijn dat we hulp inschakelen van iemand anders. Je kunt ons bellen, een mail sturen of het contactformulier invullen.

Vragen & antwoorden

Als je ouders gaan scheiden kan dit moeilijk voor je zijn. Misschien is er al een tijdje ruzie tussen je ouders of praten ze juist niet met elkaar. Je kunt je hier behoorlijk rot door voelen, boos, verdrietig of misschien ook bang. Je vraagt je mogelijk af wat er allemaal gaat gebeuren. Bij wie ga je wonen? En zie je je andere ouder dan nog wel en hoe vaak dan? Ook als je ouders al gescheiden zijn dan kun je tegen allerlei vragen en emoties aanlopen. Wat doe jij met je vragen, je gevoelens en emoties? Lukt het om hier met iemand over te praten en om te laten zien hoe jij je van binnen voelt? Alle gevoelens die jij ervaart verdienen een plek en mogen er zijn. Je kunt bij ons terecht als je hierover wilt vertellen of om gewoon even je verhaal te doen. Ook als jij je zorgen maakt over de scheiding van je ouders. Of als er thuis problemen zijn. Neem contact met ons op. Wij zijn er voor jou!

Wat een vragen komen er op je af he, als je ouders gaan scheiden?! Voor sommige kinderen helpt het om een schriftje bij te houden met al die vragen. In sommige gezinnen geven wij het advies om een vragenpot neer te zetten. Jouw ouders zijn verantwoordelijk om goede afspraken te maken over waar je gaat wonen, wanneer je je ouders ziet en wie er voor je zorgt. Jij kan en mag natuurlijk je wensen aangeven, maar het is niet jouw taak om te besluiten. Die taak zou veel te zwaar zijn. Check dit filmpje maar eens, misschien helpt het je. https://vimeo.com/181902655 . Op www.villapinedo.nl zijn nog meer filmpjes te vinden.

Wie kan er voor jou zijn, naast je vader en moeder? Is er iemand in jouw omgeving die je kan steunen, je opa of tante misschien? Soms zijn ouders druk bezig met het regelen van allerlei dingen. Dan kan het moeilijk zijn om met je papa en mama te bespreken, wat je voelt en het liefste zou willen. Sommige kinderen maken zich bijna onzichtbaar, omdat ze weten dat hun ouders al zo veel aan hun hoofd hebben. Andere kinderen staan letterlijk te schreeuwen om aandacht en maken zich heel groot en hoorbaar. Hoe jij je ook voelt, het doet er toe. Alle kinderen willen gezien en gehoord worden. Wat jij kan doe, ja dat is een goede vraag, maar een die moeilijk te beantwoorden is. Het is namelijk niet jouw taak om te gaan regelen. Die taak zou veel te zwaar zijn. Check dit filmpje maar eens, misschien helpt het je. https://vimeo.com/181902655 . Op www.villapinedo.nl zijn nog meer filmpjes te vinden.

Als je ouders gaan scheiden of uit elkaar gaan heb je als kind bepaalde rechten. Deze rechten kunnen jou beschermen om een fijne en mooie toekomst tegemoet te gaan, zonder negatieve beïnvloeding:

·       Je hebt recht op contact met beide ouders, ongeacht hoe je zelf over de andere ouder denkt. Je hoeft namelijk niet te kiezen tussen één van je ouders.

·       Je hebt het recht om de families van beide ouders te blijven zien.

·       Je hebt het recht om zelf een beeld te vormen van beide ouders, zonder dat deze gekleurd wordt door één van je ouders.

·       Je hebt het recht en de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

·       Je hebt het recht om buiten het conflict te worden gehouden.

·       Je hebt recht om je bezig te houden met zaken die passen bij jouw leeftijd, zoals school, werk en vrienden.

·       Je hebt het recht om je mening te geven.

·       Je hebt recht op hulp als je er even niet meer uitkomt.

Villa Pinedo is een website speciaal voor kinderen met ouders die gaan scheiden of uit elkaar gaan. Veel vragen die je hebt worden mogelijk al beantwoord op deze website. Je kunt daar ook chatten of praten met kinderen/leeftijdsgenoten die het zelfde als jij heeft meegemaakt. Neem maar eens een kijkje: www.villapinedo.nl.

Ja, er zijn voor kinderen van alle leeftijden boeken die gaan over scheiden.

Kinderen algemeen

Kinderen 0-3 jaar

Kinderen 4-6 jaar

Kinderen 7-9 jaar

Kinderen 10-12 jaar

Kinderen 13-18 jaar

</ul

Neem contact met ons op

Je kunt met al je vragen bij ons terecht. Of je nu ouder, kind of een naaste bent van iemand die gaat scheiden of gescheiden is. Wij zijn er ook voor ondersteuning en advies aan professionals die vanuit het werkveld te maken krijgen met kinderen in een scheidingssituatie.