Professionals 

Voor professionals met vragen over scheiden met kinderen

Kind in scheiding Zeeland Professionals

Bijna elke jeugd- en gezinsprofessional krijgt in de dagelijkse praktijk te maken met (kinderen van) gescheiden ouders. Kind in scheiding Zeeland, is van mening dat het belangrijk is om ouders op tijd te helpen bij het vormgeven van het scheidingsproces. Als professional wil je, dat ook de ouders van jouw cliënten de scheiding goed regelen. Wanneer je daarin antwoorden zoekt, kunnen wij jou op weg helpen.

Heb je vragen of behoefte aan advies? Neem contact met ons op. Wij zijn er graag voor je om te je ondersteunen, onze expertise met je de delen en je te voorzien van tips en handvatten.

Complexe scheidingen

Het is goed om te weten dat scheidingen in de meeste gevallen zonder al te veel conflict verlopen. Wanneer je als jeugdprofessional werkt, zie je dit in de dagelijkse praktijk misschien niet terug. Daarin lijkt het alsof bijna elke ouder die gaat scheiden in conflict is. Echter in 80% van alle scheidingen weten ouders dit samen met de kinderen redelijk goed in banen te lijden. Bij de overige 20% lukt dit niet en is er in bijna alle gevallen sprake van inzet van Jeugdhulp. De emoties lopen hier vaak hoog op waardoor er conflicten ontstaan. Wij spreken dan van hoog conflict scheidingen. Het is belangrijk dat de jeugdprofessional zijn eigen positie kent en goed weet welke wegen zij kan bewandelen om zich steeds buiten het conflict te houden.

Het welzijn van het kind voorop

Op de eerste plaats hechten wij waarde aan het systemisch kijken naar gezinnen. Wanneer ouders het samen kunnen regelen, helemaal goed. Maar wanneer het pushen tot samenwerken de strijd alleen maar versterkt, dan is het belangrijk te kijken hoe ouders het ouderschap individueel kunnen inrichten. Waar kinderen vooral last van hebben is de voortdurende strijd tussen ouders. Wij als professionals willen buitenom de strijd werken om het welzijn van het kind te bevorderen.  

Jouw rol en positie als professional

De stem van het kind is natuurlijk belangrijk, maar ben je als professional ook bewust van je positie. Werk je met ouders samen, apart en ook met het kind? Vraag je dan af of je al deze rollen kunt vervullen en dit recht doet aan de stem van het kind. Herken jij ook dat jij je verantwoordelijk voelt voor het welzijn van het kind wanneer het klem zit tussen zijn ouders? Vraag jij je af hoe jij je positie hierin pakt? Ook daar kunnen wij bij helpen.  

Wij hebben als professionals diverse rollen, die niet even makkelijk zijn te vervullen. Wanneer je kunt reflecteren op jouw handelen en je omringd met juiste kennis ben je op de goede weg.

Betrek jij de richtlijnen in je werk?

De richtlijnen voor jeugdhulp en jeugdbescherming zijn er om jou als professional te ondersteunen in je dagelijkse werk. De richtlijnen geven onderbouwde aanbevelingen op basis van wetenschap, praktijkkennis van professionals en ervaringskennis van cliënten. Daarmee beslissen jij en je cliënt samen over de best passende hulp. Alle informatie vind je op: https://richtlijnenjeugdhulp.nl/

Do's & don'ts voor wie gezinnen in scheiding ondersteunt

De Family Factory heeft speciaal voor professionals een online magazine gemaakt voor professionals: Gezin in scheiding. Je vindt er do’s en don’ts voor professionals, ervaringsverhalen, podcasts, inspiratieboekjes en andere hulpbronnen om in te zetten bij je hulp aan ouders die gaan scheiden.

Vragen & antwoorden

Hoe kan ik als professional ouders helpen bij het opnieuw vormgeven van het ouderschap?

We kennen het allemaal in ons werk; (kinderen van) gescheiden ouders. Waar het bij de ene ouders lukt om het goed te regelen, lijkt het bij andere ouders alleen maar te escaleren. Ouders die niet meer samen kunnen besluiten, die binnen ons perspectief niet meer in het belang van de kinderen denken en handelen. Ouders die kun kinderen niet meer zien.

Belangrijk is om zo snel als mogelijk te acteren op de scheiding van de client. Moet jij dan de mediator zijn, nee! Maar ga wel samen kijken wie hun kan helpen en wie het beste past. Geef psycho-educatie. Laat ruimte voor emotie, rouw en verlies. Maar wel belangrijk als professional, werk buiten de strijd. Dit betekent dat ouders na scheiding hun ouderschap moeten reorganiseren. Het niet doen is geen optie, want het oude gezinsleven is er niet meer. Als professional kun je helpen door ouders in verbinding te laten zijn met hun nieuwe rol. De focus ligt hierbij op de ouder-kind interactie en niet meer op interactie tussen ouders.

Daarbij zeggen we niet dat we vinden dat ouders nooit meer moeten communiceren, maar wel zinvol moeten communiceren. Wij zeggen ook; op het moment dat ouders gaan scheiden, zij geen invloed meer hebben op hoe de ander het ouderschap invult.

Denk samen met de ouders die je begeleid eens na over de sociale perspectieven: nog samen een verjaardag vieren, samen rond de tafel, je mag niks naars denken over je ex, die je zo veel heeft gekwetst. Ik moet beide rollen gaan vullen, het moet perfect, ik moet al die ballen omhoog houden. Probeer samen met de ouder de lat lager te leggen, zodat zij opzoek kunnen gaan naar het invullen van die nieuwe rol, die past bij hen, niet bij wat de buitenwereld verwacht. Makkelijker gezegd dan gedaan, snappen wij, daarom helpen we je graag bij vragen die je hebt, zodat jij het juiste kan doen voor de client.

Het lukt niet om met ouders afspraken te maken over een omgangsregeling. Wat nu?

Welke perspectieven en overtuigingen staan hier voorop? Laat beide ouders, los van elkaar een aantal voorstellen doen. Vul deze voorstellen met argumenten en kijk welke argumenten het belang van het kind dienen. Wat zou het effect zijn voor het kind? En het effect in relatie tot de andere ouder? Liever willen we niet juridiseren. Leg ouders ook uit dat dit de strijd voert. Vraag of zij bereid zijn de gevolgen van een uitspraak te dragen. Een regeling die samen getroffen is, heeft meer kans van slagen. 

Het lukt ouders niet om de overdracht zonder conflict te organiseren, wat kan ik als hulpverlener doen?

Voor het kind is het van belang dat hij niet langer moet zien en horen hoe zijn ouders ruzie maken! Gevangen blijven in conflict is het ergste voor kinderen. Wat kunnen ouders doen, binnen hun eigen mogelijkheden om hier een bijdrage aan te leveren? Dus niet de ander moet eens normaal doen, neen, die kun je immers niet meer beïnvloeden. Jezelf wel. Als hulpverlener kun je psycho-educatie aan ouders geven. Je kunt hier uitleggen welk effect het heeft op het kind. Kijk ook eens bij de richtlijnen, https://richtlijnenjeugdhulp.nl/scheiding/inleiding/. Kijk eens kritisch naar het netwerk, wie is supporter en wie is hooligan? Neem hen vooral ook mee bij de uitleg van gevolgen van het conflict. Maak met ouders een overzicht van het netwerk en kijk of je die een taak kan toebedelen. Te denken valt aan het aanwezig zijn of zelfs overnemen van het overdrachtsmoment. Denk ook aan een verantwoordelijke in het netwerk buitenom ouders die in staat is om uit de strijd te blijven, kritisch kan en mag zijn maar vooral vanuit het belang van het kind denkt en handelt. 

Ouders raken continu in strijd wanneer we praten over wat goed is voor de kinderen. Ze leggen de oorzaak van het niet kunnen komen tot afspraken bij de andere ouder neer. Hoe blijf ik uit de strijd  en kan ik de focus terug brengen op de kinderen?

Voor ouders is het van belang dat ze gehoord worden in de verliezen die ze beiden hebben geleden ten gevolge van de scheiding. Het feit dat ze de ander verantwoordelijk maken voor de oplossing van het probleem geeft aan dat ze zelf het gevoel hebben van machteloosheid en vanuit emotie handelen. Uitleg aan ouders over hoe het brein werkt en wat emoties met het verstand doet kan helpend zijn. TIP: lees blijven staan ondanks de storm.  

Vaak zien ouders in hun huis gedrag van hun kind wat anders is dan in het andere huis waardoor ze in strijd raken en/of blijven. Leg uit over hoe dat bij kinderen werkt en dat kinderen gezien hun loyaliteit aan beide ouders ander gedrag laten zien, niet meer dan normaal is. Elkaar overtuigen is verloren inspanning want ze hebben vaak beiden gelijk. 

Laat ouders ieder apart eens vertellen wat ze zien als wat goed is voor hun kind. Het kan zijn dat dit ook verschillend is en dat mag! Strijden en elkaar overtuigen is echter niet het belang van het kind. Kijk en onderzoek met ouders wat ze nodig hebben om aan dat doel (uit de strijd met elkaar) te werken. Wat kunnen ouders zelf bijdragen om uit conflict te komen? Op wat heb je wel invloed? 

Ben jij bekend met deze boeken?

Er zijn verschillende boeken met het thema scheiden die voor jou als professional interessant kunnen zijn.

Boeken met betrekking tot het thema scheiding voor professionals

Corrie Haverkort: Van woede naar redelijkheid (handboek en werkboek).

Ruth Willems: Hulpverlening bij scheiding (handvatten voor professionals).

Ed Spruijt en Helga Kormos: Handboek scheiden en de kinderen.

Gary Neuman: En de kinderen scheiden mee (programma Zandkasteel).

Ludo Driesen: Kaat wil niet meer op bezoek (het ouderverstotingssyndroom).

Angelique van der Pluijm en Margit Grevelt: School en echtscheiding.

Scheiding (en het verwerken hiervan)

Renata Vermeulen: In 10 stappen klaar met je ex; neem de regie over je eigen ouderschap en vind rust voor jou en je kind.

Saskia Smith: Bewust scheiden.

Anne Buiskool: Hoe vertellen we het de kinderen?

Edward Teyber: Kind van gescheiden ouders. Kind van de rekening? 

Yolande Best: Scheiden zonder vechten

Aleide Hendrikse-Voogt: Stoppen als partners, doorgaan als ouders.

Eveline Jurry: Je wordt weer gelukkig.

Sasja Nicolai: Balanceren op één been.

Marina Schriek: Gefeliciteerd met je echtscheiding.

Isa Hoes en Barry Atsma: Doordraven en overeind blijven.

Rick de Leeuw en Erik Jan Harmens: Echte mannen scheiden niet.

Jocelyn Weimar: Het huwelijk voorbij.

Martine F. Delfos: Weekendvaders/Wie kent vaders?

Tineke Roodenburg en Leoniek van de Maarel: Vechten voor je scheiding.

Jocelyn Weimar: Eerste gehuwd, nu collega ouders.

Leoniek van de Maarel: Kinderen in spagaat.

Vanessa Maes en Christel Cornelis: Blijven staan ondanks de storm; handvatten voor ouders in een hoogconflictscheiding.

P. Hoefnagels: Gelukkig getrouwd, gelukkig gescheiden.

Joanne Pedro-Carroll: Kinderen op de eerste plaats.

Mayke Smit: Los.

Babette van Veen: Hartenvrouw.

Josine van Dongen: Mannen in midlifecrisis

Karin Singendonk en Greet Meesters: Kind en echtscheiding

Behoefte aan advies

Heb je vragen of behoefte aan advies? Neem contact met ons op. Wij zijn er graag voor je om te je ondersteunen, onze expertise met je de delen en je te voorzien van tips en handvatten.