Scheidingsexpert Natasja in gesprek met Omroep Zeeland

Zeeuwse kinderen én hun ouders zo goed mogelijk helpen als ze te maken krijgen met een scheiding. Dat is het doel van Kind in Scheiding Zeeland (KisZ). Zo proberen we een complexe scheiding, beter bekend als vechtscheiding, te voorkomen.

Natasja van de Wege tijdens het telefonisch spreekuur

Een kantoorgebouw ergens in Terneuzen. Een tafel, laptop, telefoon, headset, pen en papier. “Goedemorgen, Kind in Scheiding Zeeland. Met Natasja van de Wege. Wat fijn dat je belt.” Het is het telefonisch spreekuur van KisZ. Scheidingsexperts zitten klaar om ouders, kinderen, grootouders, maar ook professionals als huisartsen te woord staan over alle vragen over scheiden.
In Zeeland hebben 12.800 kinderen (achttien jaar of jonger) sinds 2005 te maken gehad met ouders die scheiden of zijn gescheiden. Bij een op de vijf verloopt die scheiding zo moeizaam dat kinderen erdoor in de knel raken. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, is KisZ in 2019 opgericht.

Boos en verdrietig zijn

Zeeuwse gemeentes betalen het samen. KisZ is een soort scheidingsloket. Van de Wege: “Allereerst bieden we een luisterend oor. Het is fijn om aan een neutraal persoon je verhaal te vertellen, je hart te luchten. Om boos te zijn, verdrietig te zijn. ”

Bij KisZ werken scheidingsexperts zoals Van de Wege. Zij benadrukt dat ze geen hulpverlener is. Ze luistert en kijkt wat er nodig is. Het gaat om het ondersteunen van ouders en kinderen, ze wegwijs te maken. Ze verwijst door naar zorgverleners, zoals bijvoorbeeld therapeuten, als dat nodig is. Van de Wege benadrukt dat de organisatie zo laagdrempelig mogelijk probeert te werken. Er zijn drie keer in de week telefonische spreekuren. Verder zijn er ook regelmatig themabijeenkomsten en zetten ze de Scheidingsatlas in als hulpmiddel. Dat is een soort training voor ouders over hoe je op een zo’n goed mogelijke manier uit elkaar kunt gaan.

Kind staat centraal

Doel van Kind in Scheiding Zeeland is ouders wegwijs maken, maar vooral ook het kind centraal stellen. Van de Wege: “We willen voorkomen dat de kinderen veel last krijgen van de scheiding. Dus hoe vroeger je met ons in contact komt, hoe beter we stap voor stap je kunnen begeleiden.”

Celine: ‘Ik was heel verdrietig toen mijn ouders gingen scheiden.

De zusjes Natacha (14) en Celine (17) uit Oost-Souburg hebben via KisZ hulp gekregen bij het verwerken van de scheiding van hun ouders. Die verliep moeizaam en duurde jaren. Natacha; “Het was heel moeilijk, voor mij en mijn zus.” Celine: “Ik was heel erg verdrietig natuurlijk. Maar uiteindelijk is het voor iedereen een goede keuze geweest. Nu is iedereen rustiger. Blijer ook. Dat merk ik.”
Via KisZ zijn de zusjes doorverwezen naar een therapeut om te praten over de scheiding. Volgens Celine was het heel eng om met een onbekend iemand te praten. “Maar ik ben er uiteindelijk dankbaar voor.” Natacha zou het elk kind aanraden om contact te zoeken. “Het heeft me echt geholpen. Ons allemaal, denk ik.”

Toekomst
Kind in Scheiding bestaat nu vijf jaar en wil de komende tijd meer aan de weg gaan timmeren, meer bekendheid krijgen. Wat Van de Wege betreft moet het automatisme eraf om direct een advocaat bellen. Ze hoopt te bereiken dat mensen eerst contact opnemen met Kind in Scheiding Zeeland om te kijken wat ze daar kunnen betekenen als ze willen gaan scheiden.

Ook huisartsen, gemeentes en praktijkondersteuners kunnen volgens haar nog meer en vaker doorverwijzen. Binnenkort zijn er daarom bijeenkomsten gepland voor bijvoorbeeld scholen en zorginstellingen als de GGD. Verder is de website van Kind in Scheiding Zeeland vernieuwd en gaat de organisatie meer publiceren op sociale media.